Makcik Su merupakan salah seorang pengusaha keropok lekor di Rompin. Rumahnya terletak di Bandar Lama juga merupakan tempat di mana dia menjalankan perniagaannya.
Ikan yang digunakan untuk membuat keropok ialah ikan tamban. Oleh kerana Bandar Lama merupakan tempat bot-bot ikan berlabuh, maka kerja untuk mendapatkan ikan terus dari bot adalah senang.Jumlah ikan yang selalu dibeli mengikut jumlah yang mampu dibawa ke rumah dan bergantung juga kepada bekalan yang dibawa oleh tokey bot.
Setelah ikan dibersihkan, ikan dimesin sehingga hancur. Kemudian Makcik Su akan menggaulkan dengan tepung ubi , garam dan bahan perasa lain. Setelah itu, Makcik Su akan menguli adunan tadi dan digolek-golekkan menjadi batang-batang yang bulat. Saiznya mengikut harga dijual. Ada yang sebatang RM2.00 dan ada yang dijual RM1.00 sebatang.
Sesiapa yang nak bawa ole-ole keropok ke rumah, silalah hubungi penyelia atau penulis cerita ini. Sekian
0 ulasan:
Catat Ulasan