Selasa, 29 September 2009

Macamana nak masukkan gambar dalam blog telecenter (lupa nak beritahu..klik di gambor kalau nak tengok lebih jelas..)


step 1. Buat/create 'parent' blog dan 'child blog. Ngaper dia bubuh 'parent' dan anak' blog?? Sebab memang ada emak dan ada anak-anak blog..'"parent' blog ni macam ibu kepada anak-anak blog lah..Entri dlm parent blog ni akan terpapar di bahagian atas sekali dlm blog anda nanti..dia macam penerangan/ringkasan kpd apa yg bakal anda paparkan dlm 'child' blog tu nanti. step 2. Tandakan  'tick' macam dlm gambo..Kalau tak 'tick' nanti posting anda tidak akan dipaparkan diblog
step 3.  BUat macam yg dibulatkan dlm gambar dan tekan 'Add' utk create 'child' blog...
step 4. Isikan tajuk entri blog anda..pas tu taipkan ringkasan cerita anda kat ruangan kosong. Anda boleh create lebih dr satu 'child' blog dgn tajuk yg bersesuaian spt tajuk 'Pertanian di tempat saya'..'Ternak Ayam di kawasan saya'..'Sudut Hantaran Kahwin' dan lain2..jadi entri2 tu tak lah bercampur2..Step 5. Tandakan tick di 3 tempat ini..
Step 6. Tekan 'Update'step 7. Tekan 'blog' utk lihat paparan entri blog andastep 8. Untuk menambahkan lagi entri blog anda ..ikut arahan dlm gambar
kalau tak jumpa tanda spt dlm gambar di atas, anda boleh tekanbutang spt dlm gambar di bawah
step 9. Untuk menambah gambar dlm blog/entri, anda kena pilih "Rich Text Editor' utk memaparkan toolbar2 yang berkenaan.step10. MAlangnya gambar tak boleh diambil dari My Picture di PC anda..anda hanya boleh ambil gambar dari blog lain. Anda boleh juga ambil gambar dari Flikr atau Photobucket menggunakan kaedah yg sama spt yg ditunjukan di atas iaitu..copy URL gambar dari Element properties dan pastekan ke  Image Properties di blog. SIla lihat step 11 utk lebih jelasstep 11. Hightlight URL gambar dr Element properties dan Paste ke Image Properties. ATAU..
Sekiranya entri dan gambar itu diambil terus dari blog yg sedia ada.. anda hightlightkan semua text dan gambar yg nak dipindahkan Copy dan Paste sahaja.. Lihat rajah di bawah step 13.Step 12.Step 13. Hightlight semua text dan gambar, copy - paste ke dalam blog telecentre.

Okeylah ..harap2 semua yang mengalami masalah untuk menambah gambar di blog telecentre, terutama Penyelia dr Pahang, dapat memahamilah cara2 spt yg sy tunjukkan di atas. Kalau nakkan penjelasan yg lebih lanjut...silalah telefon 013 9831997..wokey?

Taip bahagian pos selebihnya di sini

0 ulasan: